donderdag 14 januari 2016

maan-roos-vis

M / EE / R

Raam? 
Kijk eens goed, wat staat er? 
Ondertussen kijkt ze naar buiten. 'Ik ben aan 't denken.' 'je moet gewoon kijken naar de letters, niet naar 't plafond'

M  EE  RRR   "euh? Reep?"

Luister goed : MMMMEE...

"Maar!"

Zucht.
Nee, leren lezen is haar ding zo niet. Na 1 foutje geeft ze het op. En het frustreert haar zodanig, dat we hebben afgesproken met haar juf om het niet te forceren. "Het zou jammer zijn als ze er nu al een dégoût van krijgt".
Dus probeer ik haar zo nu en dan, bijna per ongeluk, een woordje te laten lezen. Of doe het via een soort spelletje met haar magnetisch letterbord. Maar langer dan 5 woordjes geraken we daar ook niet. Dan is't meer dan genoeg... en is ze al lang weer met wat anders bezig.

Vandaag was het de 'koekjestruuk': "ja jullie krijgen straks een koekje, op voorwaarde dat jij eerst even met mij leest en jij (naar kleinste kijkend) ons ondertussen met rust laat."
Dus pakten we het boekje erbij en gingen een paar blaadjes terug (ik moet nu ook niet overdrijven hé). De 5 woordjes lezen gingen bijzonder moeizaam. Ik twijfelde of ik haar zinnetjes zou laten lezen 'de poes is in de doos' 

En plots gebeurde het: ze ging  over naar 'de koek is in de doos. eet poes de koek?' Nee! Natuurlijk niet.
Ze leest!! En voor even deed ze dit zelfs zonder tegenzin: ze wees de volgende 3 zinnetjes aan... "Nu die"
Ik zat naast haar met een mengeling van trots en opluchting. Ook deze horde zullen we nemen. Nog niet direct, maar' t gaat lukken...

Daarna was't genoeg, maar ze had er plezier in gehad.


1 opmerking:

  1. Oh, wat een mooi einde! Zo plots ook, dat ze er plezier in heeft gehad. (Duurde hier ook zo lang tot dat plezier kwam. Ik vond het zelf ook doodzonde om haar met die woordje en lijstjes op voorhand al alle goesting te ontnemen.) Het komt wel, het komt echt wel.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert!

Groetjes