Uitspraken

16-06-2020
"Mogen wij op scherm?" 
"Nee"
"Wat kunnen wij dan wel doen? Jij moet ons helpen"
Met de poppen? Neee!!!
Playmobil? ei nee, hé!
X? Nee  Y?  Nee Z?? Nee Weet je wat: spreek uw eigen creativiteit aan
Ik wil iets doen met logeren... ah ja, in de speelkamer!! met onze matjes. Mag het?
Awel ja...
Sinds hun slaapkamer gesplitst is, en ze niet meer het stapelbed delen, vragen ze regelmatig om bij elkaar te logeren. Dezez keer is het dus samen in de speelkamer gaan logeren...met matrasglijbaan op de trap en al.

't Is bijna vakantie!!


Mei 2020
"Zeg, hoe lang nog voor ik verjaar?  Nu ben ik een tiener, ik kijk uit naar een elfje worden"

april 2020
" Kijk nu hoe licht het nog is. En jij zegt dat ik moet slapen!" 
"Ik weet het meid. Maar het is al na 20u. Nu moet je echt naar bed, morgen is het school."
"Zeg, kan jij die klok niet terug gewoon zetten???" (ze bedoelt : het zomeruur ongedaan maken. Jammer genoeg kan ik dat pas in oktober, wanneer het niet meer nodig is)


30 maart 2020
1 dag na invoering van het zomeruur : "Hoe kan de zon nu weten dat ze nu later moet schijnen, dat ze nu later licht moet geven en's morgens later mag beginnen?" 
Ooit zal ze dat gepruts aan se klok begrijpen. Of ook niet... als dat gepruts met de klok ophoudt binnen een jaar of 2...

11 januari 2020
We zijn in de solden schoenen gaan kopen. Want sinds oktober zijn hun voeten alweer 1 maat gegroeid. 
Wanneer ik de Oudste ga onderstoppen zegt ze : "Ik mis mijn nieuwe schoenen nu al"

4 december 2019
Briefje bij de schoen "Pas op Sint: ik heb stinkvoeten. Mijn zus ook"

24 april 2019
"kijk, dat paard gaat een kleintje laten". Zoals je een windje laat, of een boertje... De vissen laten eitjes en een paard laat een kleintje... 
Zij en haar STOS..


16 maart 2019
We hebben 2 jonge cavia's en jongste is soms nogal hevig in het tonen van haar affectie tegenover deze diertjes. Wanneer ze even met de cavia buiten mijn zicht is, hoor ik de cavia luid piepen. Ik ga naar haar en vraag wat er aan de hand is. "Er was een spin en de cavia is bang" . Euheu... ik heb haar toch nog maar eens uitgelegd dat cavia's niet bang zijn van spinnen, zoals zij. En hoe ze zorg kan dregen voor deze diertjes...

5 mei 2018
"Als ik later dood ben, dan wil ik in een kist liggen. Als jij later dood bent, dat moet jij je laten verbranden" Ah, en waarom zou ik dat dan moeten?
"Want als jij bent verbrand, dan kan ik jouw asse altijd bij mij houden"
Kippenvel... 

11 december 2016
We beginnen met het zetten van de kerstboom en doen straks verder, wanneer Oudste naar de Chiro gaat. "Nee hee: ik wil ook mee versieren. Weet je wat? Als ik mij amuseer in de Chiro dan gaat de tijd veel sneller vooruit. En dan hebben jullie niet genoeg tijd gehad om de kerstboom helemaal te versieren en dan kan ik daarna nog verder helpen"..
euh...
OK, dan

6 november 2016
We gaan eerst even naar de bakker. "Mag ik mee in mijn poezenpak?" Ok, dat mag.
"Joepiejoepie. Jij bent lief en mag aardbeitaart komen eten op mijn verjaardag!" (heu, ben ik nu gewoon lief of bestelde ze net aardbeientaart voor op haar verjaardag binnen 2 maanden?)

6 oktober 2016
"Vandaag is het K en morgen ben ik de kofond" Terwijl ze straalt en vol verwachting uitkijkt naar haar dagje 'bofkont in de klas' en juf mag helpen bij allerlei taakjes...

1 september 2016
We meten en zij is 127 cm groot. "Nog even en ik ben er" zegt ze, waarmee ze doelt op het einde van hun meetlat die 1m40 aanduidt. Ik hoop ondertussen stilletjes dat dit nog even op zich laat wachten... ze wordt nu al zo snel groot.
Jongste blijkt 104 cm te zijn. "ja, nu ben ik groot. Wanneer mag ik 'naar boven'?" Waarmee zij dan weer vraagt wanneer ze naar de lagere school mag. Nog niet, kleine miss, ga jij maar eerst heel veel spelen.... Terwijl ik ondertussen bedenk dat ze deze keer wel snel door haar kledingmaat gegroeid is...

14 mei 2016
De koffer inladen voor een bezoek aan het containerpark ontlokte volgende reactie: "Wat kunnen ze daar nu mee doen? Ze gaan dat nooit willen hebben, die rommel."

18 april 2016
Yes!! Voor het eerst sinds ze naar het eerste leerjaar gaat, komt ze spontaan vertellen over iets wat ze leerde. "Vandaag heb ik het splitshuisje van 13 gekregen. En ik kon het helemaal. Ik heb wel afgekeken. Niet van een ander kindje. Gewoon opzij gekeken. Daar stond eerst de één-één...." De 11? "Ja die. En daar stond: 7 en 4. En daarnaast stond dan 7 en 5. Dus ja, dan is het bij 13 de 6 en de 7, hé".. Ze blonk zelfs van trots. Zij! De meid die een maand geleden het schoolgaan niet meer zag zitten, omdat ze dacht dat ze er helemaal niets van kon, van alles wat van haar verwacht werd. Heerlijk!!!

eind december 2015
"Als jij dood gaat, ga jij je dan ook stof laten maken (= laten verassen)"? 
Zou je dat dan willen?
"Ja: dan kan dat stof in een kistje en dan kan ik dat bij mij houden"
Ach zo. OK dan: voor mij is dat ook goed, als jij het graag zo zou hebben.
"We moeten er nu wel eens over praten, want ik denk dat jij wel stilaan dood zal gaan. Misschien binnen 100 weken of zo. Ik denk dat je dan eerst je niet goed zal voelen, misselijk of zo, en dan dood gaat. Maar 't zal niet eng zijn"
Binnen 100 weken? Dat is al snel hoor: dan ben jij nog maar 8 jaar..
"Oei".. en toen werd het twijfelend stil.
Zullen we afspreken dat ik wacht met doodgaan totdat jij al groot bent? Groot genoeg om al te werken en in een eigen huis te wonen.
"Ja, dat is goed" en er klonk opluchting in haar stem.

22 december 2015
"Het is niet eerlijk: Zus heeft haar vierjaar, jij hebt vierjaar en ik niet! Ik wil ook vierjaar".
Ik begin met uit te leggen dat zus net 6 werd en zij binnenkort haar 4de verjaardag viert, wanneer mijn frank valt. "vierjaar" staat niet voor '4 jaar worden', maar wel voor 'verjaardag'. Dat klinkt in haar hoofd hetzelfde...

juli 2014
Ik ga nog denken dat je een Chineesje bent... 
tappe = Afhankelijk van de intonatie waarop het gezegd wordt 'stappen' of 'helpen'.
Verder heeft het ook een tijdje geduurd voor ik 'oekakie' kon ontcijferen als boterham... :-)

1 februari 2014
Wat is dat eigenlijk: een liefje”
Euh... effe denken...Iemand die je op een speciale manier heel graag ziet. Zo graag dat je ermee wilt trouwen en altijd samen wilt wonen en misschien ook een kindje krijgen”.

Maar ik kan toch niet met een mevrouw trouwen later.... (vertaling: ik kan haar liefje niet zijn)... Ik weet het al: Alexander kan dan mijn liefje zijn!”

14 januari 2014
"Weet je, mijn hartje lust geen kaas en ook geen boterham. Ik moet dat dus niet opeten."

11 december,
"die mevrouw zegt dat op het eiland van de kanaries, daar waar de kanaries vandaan komen, er veel storm is"
Ze had net op het nieuws horen zeggen dat er stormweer is op de Canarische Eilanden...


Oktober, de Jongste
Spreken is bijzonder moeilijk voor jou. Stilaan maak je wel goed gebruik van het teken voor slapen en drinken. Bij dat laatste zeg je ook mooi "titi".

17 augustus,
...mijn bikbibik”
he?! Wat bedoel je Meisje?”
Als we op vakantie gaan dan heb ik een badpakje en een bikbibik”

(ze is duidelijk gek van haar pas gekochte bikini)

11 mei 2013, De Oudste
Opkouden” is jouw woord voor afkoelen. Ah ja, want het tegengestelde van opwarmen. Logisch toch?! Net zoals je het woord 'schaar' wel kent, maar veel liever je eigen woord: 'knipper' gebruikt.


20 maart 2013, De Oudste
Grappig: je kijkt zo nu en dan naar Ketnet en daarstraks deed je een Ketnet Wrapper na. Je nam 4 wcpapierblaadjes. “Een tekening van Nina. Nina kijkt graag naar Kaatje en naar 'De Kakkerlakken'. Dank u”.
Ondertussen sta je op 1 been, ander been gekruist over je ene been (lekker stoer), leunend tegen de muur. Dat laatste lijkt mij pragmatisch: om niet om te vallen.
Maar eerlijk: 't is een heerlijke imitatie!Maart 2013, De Oudste
"Kijk! Die vogels maken een paraplu" over een zwerm in V-formatie overvliegende vogels.20 november 2012, De Oudste
Je spreekt tegenwoordig veel over 'mama', je zegt dit soms ook tegen mij. Vandaag vroeg ik je op zo'n moment: “wie ben ik? Ik ben toch 'mama' niet!” waarop je antwoordde: “jawel, een Koeka-mama”.

Woensdag 10 oktober 2012, De Oudste
een leuke conversatie:
Jij, liggend in bed wanneer ik je onderstop:“ik moet ook menicamentjes hebben; ik ben ziek” (ik weet al langer dan vandaag dat “menicamentjes” = medicamenten)
ik: “Oh ja? En heb je dan ergens pijn?”
jij “Ja, in mijn buikje”
ik: “Waar in je buikje, wijs eens met je vingertje?”
jij steekt je buik naar voor, legt je vinger op je buik en zegt: “hier! Aan mijn honger”
Nog een grote beker melk 't was ook goed voor jou... :-)

8 oktober 2012, De Oudste
Gisteren zijn we opnieuw op bezoek geweest bij je mama. Jullie zijn samen gaan wandelen en hebben kastanjenootjes geraapt. Vandaag hadden we een conversatie die ongeveer zo liep:
jij: “ik ben naa spanje geweest he?”
ik: “ah ja, ben jij naar Spanje geweest?”
maar, maar: met mijn mama”
Met jouw mama, naar spanje gegaan?”
ja! En nootjes geraapt”
Toen viel mijne frank “naa-spanje” = “ka-stanje” voor iemand die volop bezig is nieuwe woorden en hun betekenis te leren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je reageert!

Groetjes